Ötezer éves kenyér maradványait tanulmányozták a kutatók, és a vizsgálat annyira ígéretes eredményeket hozott, hogy már el is indították a gyártási folyamatokat.

Mostantól mindenki, aki előfizet a Hetek nyomtatott kiadására, egy online előfizetést is kap ajándékba! Ennek köszönhetően már csütörtökönként hozzáférhetsz a legfrissebb számhoz, valamint a teljes archívumunkhoz is! További információkért látogass el a Hetek magazinban vagy a https://www.hetek.hu/elofizetes weboldalon.

"Küldetésünk, hogy a kulturális értékeket elérhetővé tegyük a társadalom számára, és törekedjünk arra, hogy a kulturális turizmus révén gazdasági haszonra is szert tegyünk."

„Kérlek, tedd a szövegedet különlegessé!” – kérte Hüseyin Aksoy kormányzó.

"A föld mélyén, a ház küszöbén bukkantunk rá az égetett kenyérre, amely igazi ritkaságnak számít az ásatások során" – nyilatkozta Murat Türkteki professzor, a Küllüoba ásatás vezetője. A professzor a kenyér méreteiről is beszámolt:

A mérete 2,5 cm vastag és 12,5 cm széles.

A mikroszkópos elemzések során kiderült, hogy a kenyeret rendkívül gyorsan sütötték, sőt, megégették, valamint fermentálták – magyarázta Türkteki. Hozzátette, hogy: "Felfedeztük, hogy a kenyér sütési hőmérséklete elérte a 150 fokot vagy annál magasabbat. Azonosítottuk a kenyér összetevőit, és tönkebúzát találtunk benne, amely egy régi búzafajta. Ez a fajtája a kenyér majdnem 90%-át adja, bár nagyobb szemcsékben. Érdekes módon, a kenyérben lencse is felfedezhető volt."

"A kenyér megégett, és ha nem lett volna ilyen sorsa, talán soha nem jutott volna el hozzánk. Először megsült, majd egy darabját leválasztották (...). Miután ezt a darabot eltávolították, elégették. Úgy tűnik, hogy a ház küszöbénél temették el" - magyarázta Türkteki.

Az ETİ Régészeti Múzeum "Az idő élesztője" című kiállításán a Küllüoba területéről származó 5000 éves égetett kenyér és a Yazılıkaya Midas ásatásról származó más kenyérleletek is megtekinthetők.

Related posts