A nyár egyik legkedveltebb időszaka, ám sajnos az allergiások számára igazi kihívást jelenthet. A gyönyörű napfény és a virágzó természet sok örömet hozhat, de az allergén pollenek és a levegőben terjedő irritáló anyagok könnyen pokollá változtathatják a

A nyári forróságban sokan nyúlnak a frissítő görögdinnyéhez, de kevesen tudják, hogy ez az egészséges gyümölcs akár kellemetlen tüneteket is okozhat. Keresztallergia is állhat a háttérben.
Az allergiás reakciók nem csupán a levegőben található pollenek következményei; sok esetben az ételallergiák mögött keresztallergia áll. A Házipatika információi szerint ez a jelenség akkor lép fel, amikor bizonyos élelmiszerek molekulái kémiai szempontból hasonlítanak a pollenekhez, így a szervezet tévesen allergénként azonosítja őket. Például a parlagfűre érzékeny egyének gyakran tapasztalnak kellemetlen tüneteket, ha görögdinnye vagy sárgadinnye kerül az étlapjukra. Ennek hátterében a keresztreakció áll, amely során a szervezet képtelen megkülönböztetni a pollen és az ételben lévő hasonló molekulák között, így allergiás válaszreakciót vált ki.
Dinnyeallergia vagy keresztallergia? Melyik a rejtélyesebb?
A keresztallergia tünetei már az adott étel elfogyasztása után rövid idővel jelentkeznek. Viszketés a szájüregben, ajak- és nyelvduzzanat, irritáció a fülben, orrban vagy arcon, sőt akár hányinger, hasi görcs vagy hasmenés is felléphet. Súlyosabb esetekben köhögés, fulladás vagy nehézlégzés is jelentkezhet. Fontos különbség azonban, hogy ha valaki közvetlenül a dinnye elfogyasztása után kezd tüsszögni, viszketni vagy duzzadni, akkor lehet, hogy nem keresztallergiáról, hanem valódi dinnyeallergiáról van szó. Ilyenkor az immunrendszer kifejezetten a gyümölcs egyik összetevőjére reagál.