Az aktivisták határozottan fellépnek a karácsonyi ponty árusítása ellen, ám legújabb javaslatukkal meglehetősen komoly problémákat idézhetnek elő.

Sokan nem tudják elképzelni a karácsonyi ünnepi asztalt a hagyományos ponty nélkül, ám az utóbbi évek tapasztalatai alapján ismét napirendre került a kérdés: vajon mennyire etikus az élő halak kereskedelme?

Az év ezen időszakában az aktivisták rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az élő halak árusítása karácsony idején mennyire embertelen körülmények között zajlik. Sőt, egy különleges karácsonyi kampány is indult, amely arra ösztönzi az embereket, hogy ajándékozzanak szabadságot a halaknak. Juraj Příhoda állatorvos azonban figyelmeztet arra, hogy a halak természetes vízbe való kiengedése valójában halálos ítéletet jelent számukra - írja a SME.

A szakértők állítása szerint a karácsonyra szánt pontyokat még azelőtt fogják ki a tavakból, hogy azok a téli letargia állapotába kerülnének, amit a csökkenő vízhőmérséklet vált ki. Ez a folyamat akkor veszi kezdetét, amikor a víz hőmérséklete 8 Celsius-fok alá süllyed, ami a halak táplálkozási aktivitásának megszűnését jelenti. Az eladásra szánt halakat a tárolás során alaposan megtisztítják az emésztőrendszerükben maradt maradékoktól és kellemetlen szagoktól, így a halak elveszítik a teleléshez szükséges zsírpárnáikat is.

Příhoda szerint, ha a karácsonyi pontyot kiengedik a természetes vízbe, akkor nemcsak a táplálékkal, hanem a mozgással is gondjai adódhatnak. Sőt, noha óvatosan bánnak velük a manipulálások során, a testükön apró sérülések keletkezhetnek, amiket aztán kórokozók támadhatnak meg. A szakértő ezért nem javasolja a pontyok elengedését a természetes vizekbe, mert ezzel nem szabadságot, hanem halált ajándékoznak nekik. Egyúttal törvényellenes is, mivel adott esetben az érintett vizet is megfertőzheti.

Szlovákiában a karácsonyi ünnepkörhöz szorosan kapcsolódik az élőhal árusításának hagyománya, amely nemcsak híveket, hanem vitákat is generál. Az Emberséges Haladás (Humánny pokrok) polgári társulás "Pontypokol" néven indított kampányával a halak stresszhelyzetére és az embertelen bánásmódra hívja fel a figyelmet. Ezzel szemben a haltenyésztők védelmében állva azt állítják, hogy a kampány csupán féligazságokat tartalmaz, és sok esetben kontextusából kiragadott információkat használ fel a céljaik érdekében. A téma tehát nem csupán a hagyományok és a modern etikai kérdések ütközése, hanem a társadalmi felelősség és a gazdasági érdekek összetett viszonya is.

Milan Mazáň, a haltenyésztők szövetségének képviselője úgy véli, hogy az aktivisták gyakran valótlan állításokat terjesztenek, amelyek nem tudományos alapokon nyugszanak. "Fontos, hogy minden halász betartsa a vonatkozó jogszabályokat, és a regionális állategészségügyi hivatalok szigorúan ellenőrzik ezeket a tevékenységeket" - tette hozzá.

A Tesco, a Kaufland, a COOP Jednota és a Lidl is közölte a SME-vel, hogy logisztikai szempontból nem árusítanak élő halat, mélyhűtött formában viszont kaphatók náluk.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS) szerint az élőhalak árusításakor szigorú szabályokat kell betartani - ide tartozik például a halak szakszerű, nem a vevők szeme láttára történő elkábítása, valamint az, hogy a halak a lehető legkevesebb időt töltsenek vízen kívül. A tenyésztők egyúttal garantálják, hogy betartják az előírásokat, a halak életfeltételei pedig prioritást jelentenek számukra.

A pontyok kereskedelme hagyományosan december 17-én veszi kezdetét, és egészen 23-ig tart. Az idei évben a pontyok ára átlagosan 5,5 euróra rúg egy kilogrammra vetítve.

Related posts