Csak egyetlen megfizethető hozzávalóval varázsolhatod könnyűvé és puhává a lángost!

Ahogyan a kenyértészta, úgy a lángos tésztájának is van egy titkos összetevője, amely segít megőrizni frissességét és nedvességét. Te is tudod, mi rejlik a háttérben?

Itt a strandszezon, és vele együtt megérkezik a napfény, a vízpart és a lángos illata, ami egyszerűen elengedhetetlen! A magyarok sok mindenben eltérően vélekednek, de abban szinte mindenki egyetértene, hogy a lángos igazi kincs, még ha az ára néha az egekbe szökik is. A tengerparton még inkább megüti a pénztárcánkat, a Balaton partján pedig különösen. Így hát nem marad más opciónk, mint saját kezünkbe venni a dolgokat, és otthon készíteni ezt a finomságot!

A valódi, ízletes lángos elkészítése nem éppen gyerekjáték. Azok, akik üzleti szempontból szeretnék űzni ezt a mesterséget, vagy hosszú hónapok kísérletezésével fognak a tökéletes recept nyomába eredni, vagy pedig mélyen a zsebükbe nyúlva vásárolják meg a titkos összetevőket. Mi, a lángosrajongók, csupán annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk megkülönböztetni a valódi ínycsiklandó lángost az átlagos, silány változatoktól.

A jó lángosnak a széle pufók, és amikor tépjük, akkor, ó, Mária! Foszlik és közben nedvesen csillog. Gusztusos és kívánatos, még az is bele szeretne harapni, aki egész idáig a beach body-ra tette fel a nyár hátralévő részét és mostantól napi egy pohár joghurton szándékozott élni.

A kiváló lángos belseje roppanós, de nem egészében, csupán a középső részén. Ha a ropogós rész túlságosan dominál, míg a foszlós, puha perem túl kicsi vagy lapos, akkor sajnos nem mondhatjuk, hogy valóban jó lángosról van szó.

A lángos készítése alapvetően nem bonyolult feladat. Az alapvető összetevők, akárcsak a kenyérnél, a következők: liszt, víz, só és élesztő. Ha nagyobb formában sütjük, kenyér lesz az eredmény, ha laposan készítjük, kenyérlángos, ha feltéteket adunk hozzá, akkor pizza, míg ha olajba merítjük, akkor lángost kapunk. Eddig minden világos, de tudjuk, hogy ami sok figyelmet kap, az idővel fejlődik, mintegy evolúciós folyamaton megy keresztül.

Egy igazán különleges titok rejlik a krumpliból készült ételekben. Ha kenyértésztába krumplit keverünk, az nem csupán ízletes megoldás, hanem a frissességet és a puhaságot is garantálja. Ugyanez a trükk működik a lángos esetében is. Szóval, ha valóban egy felejthetetlen ízélményre vágyunk, és hajlandók vagyunk rászánni egy extra fél órát, akkor készítsünk inkább krumplis lángost! Biztosak lehetünk benne, hogy ez a döntés megérdemli a figyelmünket. Ráadásul, jó hír, hogy nem kell a héjában főtt krumplit megpucolnunk, hiszen simán főzhetjük a megszokott módon.

Habár ma már lazacos, pisztáciás és pulled porkos lángost is lehet kapni, ha rám hallgattok, maradjatok a sajtos-tejfölös-fokhagymásnál! A krumplitól pedig ne ijedjetek meg: a krumpli hozzáadásától nem fogja elvinni

Otthoni környezetben természetesen egyszerre csak egy lángost tudunk kisütni, hacsak nem döntünk úgy, hogy kisebb változatokat készítünk. Ebben az esetben érdemes 12 db tésztabucit formázni, így 12 apró lángosunk lesz, amelyeket kedvünk szerint akár párosával vagy hármasával is süthetünk.

Végül fűszerezzük egy csipet sóval, majd gazdagon megkenjük az olajjal elkevert, zúzott fokhagymával. Tetejére bőségesen locsolunk tejfölt, és reszelünk rá ízletes sajtot. Jó étvágyat kívánunk!

Related posts