Ezeket a dolgokat soha ne vidd magaddal a strandra, ha el akarod kerülni a gyomorrontást – még ha elsőre csábító ötletnek is tűnnek!
A strandon eltöltött nap a nyár egyik legkellemesebb élménye lehet, ám könnyen rémálommá változhat, ha nem ügyelsz arra, mit viszel magaddal.
A kánikula nemcsak a te kényelmedet befolyásolja, hanem az ételek frissességére is komoly hatással van. Egy apró figyelmetlenség vagy rossz választás könnyen ételmérgezéshez vezethet. Összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyeket érdemes otthon hagynod, és bemutatunk néhány biztonságos alternatívát is, hogy elkerüld a kellemetlenségeket!
A főtt kolbászok, virslik, szalámik hűtés nélkül percek alatt táptalajjá válnak a baktériumok számára. A melegben olyan gyorsan romlanak, hogy mire kinyitnád az uzsonnásdobozt, már komoly ételmérgezés forrásai lehetnek.
Bármilyen készétel, főként a főtt csirke, darált húsos ételek vagy fasírt, rendkívül gyorsan romlásnak indulhat, és sokszor már akkor is kockázatos, amikor a szemünk előtt még semmi figyelmeztető jel nem mutatkozik. Különösen a baromfi esetében érdemes óvatosnak lenni, mivel hajlamos a szalmonellás fertőzés kialakulására.
A túrós és tejszínes sütemények, pudingos tekercsek, krémes piték és eclair-ek igazi staphylococcus-baktériumok melegágyai lehetnek. A forró időjárásban mindössze néhány óra alatt képesek hányingert, hasmenést sőt akár lázat is kiváltani. Érdemes tehát körültekintően bánni velük!
Egy ízletes majonézes saláta a strandon? Jobb, ha elfelejted! Ezek az összetevők csak megfelelő hűtés mellett biztonságosak, különben a kórokozók gyorsan elszaporodhatnak bennük. Különösen figyelni kell a tojásos vagy tengeri salátákra, mert ezek különösen kockázatosak!
Sokan úgy vélik, hogy a főtt tojás biztonságos választás, azonban a hőmérséklet-emelkedés miatt ez is gyorsan romlásnak indulhat. A tojás héja sem nyújt teljes védelmet a szalmonellával szemben, héj nélkül pedig a kockázat még nagyobb.
Bár sokan azt hiszik, hogy a szárított hal napfényben is eltartható, ez tévedés. Ha nem megfelelően készült el, a meleg hatására gyorsan romlásnak indulhat, ami súlyos ételmérgezéshez vezethet. Érdemes tehát körültekintően bánni vele!
Legyen szó zárt palackról vagy sem, a tej meleg környezetben nem marad sokáig friss. A benne található laktobacilusok ilyenkor aktívvá válnak, és noha a savanyodás a természet rendje, az így keletkezett ital nem éppen a legvonzóbb választás, még ha meg is kóstolod.