Hagyd magad mögött a keleti ízeket: ez a hagyományos magyar alapanyag garantáltan megőrzi egészségedet! - Ripost

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző keleti ételek és italok, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Azonban érdemes megemlíteni, hogy ez a különleges élelmiszer már évszázadok óta a magyar konyha szerves részét képezi, és nem szabad megfeledkeznünk róla!

Egyre többen keresik a módját, hogy megőrizzék egészségüket és fitt állapotukat. Ennek következtében a keleti ízek és italok egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, mivel sokan úgy vélik, hogy ezek nemcsak táplálóbbak, hanem gyógyító hatásúak is. Különösen népszerűvé váltak olyan élelmiszerek, mint a matcha tea, a chia mag, valamint a bulgur és a kuszkusz, amelyek viszonylag frissen bukkantak fel a hazai étkezési kultúrában.

Nem szükséges feltétlenül újdonságok után kutatnunk ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. Kiváló választás lehet, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek már dédnagyszüleink korában is a mindennapi táplálkozás részét képezték. Ezek az alapanyagok nemcsak hogy ízletesek, de egészségesek és számos jótékony hatással is bírnak.

A köles manapság nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, sokak pedig azt sem tudják, mi fán terem ez a gabonaféle. Pedig igen nagy múltra tekint vissza: 10 ezer évvel előzi meg a rizst a kínai konyhában, azonban Európában is elterjedt, és nagyon sokáig alapvető élelmiszernek számított. Számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így keresve sem találhatnánk egészségesebb étket.

Csupán 10 dkg köles 550 mg kovasavat rejt magában, ami kulcsfontosságú a csontok egészséges fejlődése szempontjából. Ezen kívül gazdag magnéziumban, vasban, foszforban, káliumban és cinkben, de ez csak a kezdet, hiszen a tápanyagai sora hosszasan folytatható. Érdemes hangsúlyozni, hogy a köles az egyetlen gabonaféle, amely lúgos hatással bír, így különösen értékes része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.

A köles rendkívül sokoldalú alapanyag, amelyet számos ételben bátran alkalmazhatunk. Készíthetünk belőle egy finom köleskását, amit gazdagíthatunk ízletes zöldségekkel, hagymával és akár egy kis pesto öntettel is. Emellett köretként is tökéletes választás, vagy akár salátába is belekeverhetjük, hogy még táplálóbbá és ízletesebbé tegyük az ételt.

Related posts