Íme néhány tipp, hogyan búcsúzhatsz el a náthától gyorsan, hogy a karácsonyi ünnepek zavartalanul teljenek!
Méz, gyömbér, húsleves és pálinka - ezek a házi praktikák mindannyiunk számára ismerősek, és sokan hűségesen bevetik őket a megfázás elleni harcban. De vajon mi az, ami valóban hatékony, és segíthet gyorsan megszabadulni a nátha kellemetlen tüneteitől? Érdemes megvizsgálni, hogy melyik módszer nyújt igazi megoldást, ha sürgősen szeretnénk jobban érezni magunkat.
A megfázás az év bármely szakában rendkívül kellemetlen, különösen, ha a családi karácsonyt vagy a szilveszteri partit kell kihagyni állandó orrfújás vagy fájó torok miatt. A tünetek gyors leküzdésére számtalan "recept" kering az interneten és a családi legendáriumokban egyaránt, a legtöbb ezek közül egyelőre nem nyert tudományos megerősítést - cserébe kevés olyan van, ami kifejezetten káros ilyen helyzetben.
A Spiegel szakértői utánajártak, mely háztáji praktikák bizonyulnak igazán hatékonynak a nátha kezelésében. Két módszer emelkedik ki, amelyek tudományos alátámasztást is nyertek. Az egyik a langyos, sós vízzel történő orröblítés, ami bár nem a legkellemesebb élmény, viszont gyors megoldást nyújt a nátha tüneteinek enyhítésére. A cikk több kutatási eredményt is felvonultat, amelyek igazolják, hogy ez az eljárás gyermekek és felnőttek körében egyaránt hatásos. A sós víz könnyedén elkészíthető otthon, de fontos, hogy literenként kilenc gramm sót oldjunk fel a langyos vízben, mivel a túlzott sótartalom irritálhatja a nyálkahártyát.
A méz igazi csodafegyver lehet a betegségek elleni harcban, hiszen természetes antibiotikumként felnőtt baktériumok legyőzésére is képes. Bár a megfázásért elsősorban vírusok felelősek, a méz mégis jelentős segítséget nyújthat a tünetek enyhítésében. Egy 2020-as kutatás során, amely 14 tanulmány adatait és körülbelül 1700 résztvevő tapasztalatait összesítette, a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a köhögés csillapításában a méz gyakran hatékonyabb lehet, mint a kapható gyógyszerek, akár önállóan, akár különböző italokkal keverve, mint például kávé, tea vagy tej. Aki már átesett köhögési rohamokon, jól tudja, mennyire nagy megkönnyebbülés lehet a tünetek enyhítése. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a méz természetes baktériumtartalma miatt 1 évnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott, mivel súlyos egészségügyi következményekkel járhat.
Noha számos módszer hatékonyságát nem sikerült egyértelműen bizonyítani, ártani nem ártanak. Ide tartozik például a gyömbér. Sokan esküsznek rá, és bár egyértelmű ok-okozati összefüggést nem találtak, az biztos, hogy a gyömbér jó ellenszere különböző vírusoknak és baktériumoknak egyaránt. Hogy konkrétan a megfázás ellen mennyire hatásos, az egyelőre nem kellően igazolt, de kárt biztosan nem okoz.
Hasonló a helyzet az inhalálással is. Szintén széles körben elterjedt népgyógyászati eszköz, amiről megoszlanak a vélemények. A német lap két tanulmányt idéz, az egyik szubjektív élményekre alapozva arra a megállapításra jut, hogy van, aki szereti és van, aki nem, egy másik pedig egész egyszerűen nem tudott semmilyen konkrét hatást bizonyítani. Az biztos, hogy a forró gőz felett fejünkön törülközővel ülni ritkán kellemes, sokan a hatása miatt vállalják, ami lényegében abból áll, hogy segít felszakítani a letapadt váladékot. Kárt egészen biztosan nem teszünk vele magunkban (amennyiben vigyázunk, hogy le forrázzuk magunkat).
A tudományos világ véleménye a húslevesről is hasonlóképpen megosztott. Ez az étel különösen kedves a magyar lélek számára, és a másnapossággal küzdők körében is népszerű választás. Azonban, ha a megfázásos tünetek enyhítésére gondolunk, az akadémiai közeg már kétségek között áll. Létezik egy széles körben idézett tanulmány a témában, de a szerzők maguk is felhívják a figyelmet arra, hogy az eredmények laboratóriumi körülmények között születtek, és klinikai kutatások még nem támasztják alá őket. Az viszont vitathatatlan, hogy a húsleves könnyen emészthető, gazdag folyadékban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ráadásul a meleg állapotának köszönhetően segíthet a letapadt váladék fellazításában is.
Ha megfáztunk, hát melegítsük fel magunkat - erre kiváló egy forró tea. Amikor fáj a torkunk, akkor lényegében az történik, hogy az immunrendszerünk elpusztítja a nyálkahártyán vírussal fertőzött sejteket, ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet. A meleg tea fogyasztása segíti ilyenkor a terület vérellátását és az elpusztult sejtek eltakarítását, ezért valóban hatásos lehet, azonban arra még nem talált senki bizonyítékot, hogy lerövidíti a megfázás tüneteinek időtartamát.
Persze ezt is csak mértékkel és lehetőleg cukormentes verzióban érdemes fogyasztani, mivel nagy mennyiségben káros lehet a fogainknak.
Megfázás után sokan hajlamosak azonnal C- és D-vitaminhoz, valamint cinkhez folyamodni. Különösen népszerű trükk a megfázás kezelésére a meleg vízbe facsart citrom, amely sokak számára a házi gyógymódok klasszikusának számít. Azonban ez a megoldás nem annyira hatékony, mint gondolnánk. Először is, a citrom C-vitamin tartalma alacsonyabb, mint például a paprikáé, a kivié vagy a brokkolié, ráadásul a hőkezelés során a vitamin hatékonysága is csökken. A legrosszabb hír talán az, hogy megfázás esetén a C-vitamin bevitel már nem igazán segít; ennek a tápanyagnak inkább a betegségek megelőzésében van szerepe. Ha viszont a megfázás előtt rendszeresen fogyasztjuk, az jelentősen mérsékelheti a betegség tüneteinek súlyosságát.
A D-vitamin és a cink kapcsán is hasonló a helyzet: ezek az anyagok elsősorban a megelőzés szempontjából fontosak, mivel hozzájárulnak az immunrendszer hatékony működéséhez. Ugyanakkor a már kialakult betegség lefolyásának felgyorsításában nem játszanak szerepet.
Vannak olyan megoldások, amelyeket célszerű elkerülni. Ilyenek például a különböző illóolajok és az alkohol. Bár ezek az illatok valóban nyugtató hatásúak, és néhány mikroba vagy parazita ellen hatékonyak lehetnek, a megfázás tüneteinek enyhítésére nem nyújtanak megoldást. Sőt, a légúti problémákkal küzdők számára akár súlyos következményekkel is járhatnak, például epilepsziás rohamokat idézhetnek elő.
A húsleves után a magyar közhiedelem szerint a pálinka minden betegség csodaszere. Azonban, mint a legtöbb szeszes ital, a megfázás idején nem a legjobb választás. Bár az alkohol valóban rendelkezik vírusölő tulajdonságokkal, ez leginkább a kézfertőtlenítők vagy a magas alkoholtartalmú készítmények esetében érvényes. A tömény italok fogyasztása betegen csupán annyit eredményez, hogy dehidratáljuk a szervezetünket, kiszárítjuk a nyálkahártyát és gyengítjük az immunrendszerünket, amely éppen a betegség ellen harcol. A placebohatás persze nem elhanyagolható, de ha a következő napra szeretnénk magunkat helyrehozni, érdemes elkerülni a pálinkát, és más módszerekhez folyamodni.