Hó végén érdemes átgondolni a költségvetésünket, különösen, ha az étkezésről van szó. Íme hét ízletes és pénztárcabarát étel, amelyekkel megkímélhetjük magunkat a kiadásoktól, miközben élvezhetjük a finom fogásokat: 1. **Zöldséglevest**: Egy adag zöldség
Manapság is lehetséges ízletes és költséghatékony ételeket készíteni anélkül, hogy mindig tésztát vagy krumplit választanánk köretként! Összegyűjtöttünk 7 izgalmas, házias receptet, amelyek garantáltan feldobják a hétköznapi menüt! Fedezd fel velünk ezeket az ínycsiklandó fogásokat!
Képzelj el egy ínycsiklandó, megfizethető házi ételt, amely nem csupán finom, de tápanyagdús is! A meleg fogások világában egyre nehezebb megtalálni azokat az opciókat, amelyek nem csak a gyors energiaellátásra összpontosítanak, hanem valóban tápláló összetevőkből készülnek. Manapság a legnagyobb kihívás, hogy a költséghatékony megoldások gyakran magas kalóriatartalmú, tömegesen előállított ételekből származnak, amelyek gyorsan laktatnak, de sajnos hamar újra éhséget okoznak. Az igazi művészet tehát abban rejlik, hogy hogyan lehet ízletes és egészséges ételeket varázsolni a konyhánkban anélkül, hogy a költségvetésünket veszélyeztetnénk!
Felfedeztük, hogy az instant tésztalevesek, a krumplis tészta és hasonló ételek mellett milyen izgalmas fogásokat készíthetünk zöldségekből, megfizethető húsrészekből és egyéb fehérjeforrásokból. A húsárak sok háztartásban kulcsfontosságú tényezőt jelentenek. Az olcsóbb húsrészek rendszerint több zsírt, inat, porcot vagy csontot tartalmaznak, ami hosszabb főzési vagy párolási időt igényel. Sőt, az étkezés során gyakran ügyeskednünk kell a fogyasztásukkal: elég csak a viszonylag olcsónak számító csirkeszárnyakra gondolni. Bár sokak kedvence, a hús mennyisége meglehetősen csekély, és az ehető részeket le kell szopogatni a szárnyakról. Az étkezés végén pedig gyakran egy jókora csonthegy marad a tányérunkon, ami nem éppen a legegyszerűbb megoldás.
Ugyanakkor óriási vétek lenézni ezeket a kevésbé nemes húsrészeket! Tudvalevőleg ízre gazdagabb ételek főzhetők a csontos, porcos, kollagénes részekből, mint a drágább, "nemes" húsokból (amik viszont önmagukban is finomak). Egyértelmű, hogy a csirkefarhátat találjuk ennek a piramisnak a legalján, és olyan belsőségek követik, mint a csirkenyak, kacsanyak, a sertésmáj, marhamáj, borjúmáj, azután a csirkeszív, csirkezúza és a csirkemájjal már haladunk az árakkal is felfelé.
Készítsünk egy ízletes és laktató ételt akár hús nélkül is! Az alábbiakban bemutatunk néhány remek receptet, amelyek tökéletesek a hó végére, és mindössze egy-két ezer forintból készíthetők el. Fedezzük fel együtt a laktató fogások világát, és élvezzük a főzés örömét! Jöjjön 7 különleges recept, amivel garantáltan elégedettek leszünk az asztalnál!
A zöldborsópörkölt remek lehetőség arra, hogy felrázzuk a húsimádók világát, hiszen ez a régi, de annál ízletesebb étel még nekik is elnyerheti a tetszését. Az elkészítése gyerekjáték, ráadásul a bőséges zöldborsó révén tele van növényi fehérjével, így tápláló és egészséges választás. Fűszerezhetjük bőségesen, ízlés szerint, hogy ugyanolyan szaftosan és fűszeresen tálalhassuk, mint bármelyik klasszikus pörköltet. Sok családban igazi hagyomány, hiszen talán a nagymama receptje alapján készült, és gyerekkorunk ízei közé tartozik. A nosztalgia érzése pedig csak fokozódik, amikor az asztalra kerül. Ne felejtsétek el a tejfölt, hiszen az igazi koronája ennek a finomságnak!
Fél kilogramm fagyasztott zöldborsó ára már 400 forinttól kezdődik.
Valóban, egy egyszerű, klasszikus gombapaprikás is átélheti a krémes és kényeztető varázslatot. Ez a pörkölt igazi rejtett gyöngyszeme a magyar konyhának. Ritkán kerül a reflektorfénybe, pedig mennyire kellemes élmény, ha gondosan készítjük el! Sajnos könnyen feledésbe merülhet, ha híg szafttal, és ízekben szegényen tálalják. Pedig ez egy ínycsiklandó vegetáriánus étel, amit megérdemel a figyelmünket! Ha követitek a Nosalty receptjének alapanyag-mennyiségeit, egy igazán különleges (régi-)új fogással bővülhet a konyhai repertoárotok. Tálalhatjátok rizzsel vagy tarhonyával, de a házi galuskával való párosítás egészen felülmúlhatatlan élvezetet nyújt!
Egy kilogramm csiperkegomba ára körülbelül 1500 forinttól indul.
Egy igazi házias, retró kedvenc vár ránk: a tojáspörkölt, ami a pörkölt világának egyik legszelídebb és legmeghittebb képviselője. Ha még sosem próbáltad, íme egy gyors útmutató: kezdjünk egy ízletes, jól megpárolt hagymával és színes paprikával készült pörköltalap elkészítésével. Ezután vegyél elő egy egész doboz tojást, amelyet először főzz meg. A főtt tojásokat negyedekre vágjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a fűszeres pörköltalapba. De itt jön a trükk: ha csak félkeményre főzöd a tojásokat, és hagyod, hogy a belsejük kissé lágy maradjon, akkor a végeredmény nem csupán finom lesz, hanem mennyei! Ez a recept igazi ritkaság, amit érdemes néha elővenni a nosztalgikus hétvégéken. Tálalj mellé friss kenyérrel, és élvezd a házias ízek varázsát!
10 darab tojás ára körülbelül 900-1000 forint között mozog.
Ez az egytál étel igazi szórakozást kínál a konyhában, hiszen bátran játszhatunk az alapanyagokkal. A zöldségekkel készült sült csirkemájba bármilyen zöldség belekerülhet – legyen az fagyasztott, konzerv vagy éppen a friss zöldséges ládánkból szedett. A lényeg, hogy az ízlésünknek megfelelően gazdagítsuk a szaftját, így bátran adagolhatunk bele gyökérzöldségeket, de akár lecsós stílusra is formálhatjuk. A krumpli keményítője sűrűbbé varázsolja a szaftot, amit a saját ízlésünk szerint fűszerezhetünk – szinte lehetetlen elrontani! És mi lehetne jobb kísérője, mint egy friss, roppanós savanyú uborka?
Egy kiló friss csirkemáj ára körülbelül 1000 forinttól kezdődik.
A zúzapörkölt igazi megosztó étel: aki szereti, az teljes szívéből rajong érte, míg másoknak még a látványa is elég ahhoz, hogy elkerüljék. Az igazi zúzapörkölt titka a puhára főzött, omlós zúzában és a gazdag, ízekkel teli szaftban rejlik. Ha gyerekként nem váltotta ki belőled a lelkesedést, érdemes felnőttként újra megpróbálni! A lassan főtt zúza és a sűrű, paprikás szósz egyesülése egészen különleges élményt nyújt, amelyet friss, ropogós kenyérrel vagy akár házi galuskával tálalva igazán felejthetetlenné tehetsz. Ne feledd, hogy a magyar konyha e remekművét mindig érdemes jó minőségű házi savanyúsággal kísérni, hiszen ez adja meg az ételnek a végső csavart!
Egy kilogramm csirkezúza ára körülbelül 1500 forint.
A frissen és egészben kapható csirkecomb alsó-felső résszel már 1000 forint körül elérhető. Szép darab hús, amivel jól lehet lakni, és milyen szokatlan párosítás mellé a savanyú káposzta, nem igaz? A savanyú káposztát hagyományosan sertéshússal esszük, de lám, ötletes párja a csirkemellnél jóval szaftosabb, sokak szerint ízesebb csirkecomb is. A Nosalty receptje rengeteg extrát tartalmaz, de ha igazi hó végi egytálételt akarsz az asztalra varázsolni, egyszerűen csak hagyd ki belőle a birsalmát, barna sört, borókabogyót, és egyszerűsíts ezen az ételen!
Egy kilogramm csirkecomb ára körülbelül 1000 forinttól indul.
A csirkeszárnyak elkészítésére számos izgalmas módszer létezik, de most egy klasszikus amerikai receptet mutatunk be. Ez a fogás pénztárcabarát megoldás, ideális, ha szorosabb költségvetéssel gazdálkodunk, és esetleg nem áll rendelkezésünkre minden szükséges hozzávaló. A cayenne paprika helyett nyugodtan használhatunk sima, de csípős paprikát, ha szeretnénk egy kis extra ízt csempészni az ételbe. A worcestershire-szósz elengedhetetlen összetevője a receptnek, de ha éppen nem találjuk a konyhánk mélyén, ne keseredjünk el, hiszen enélkül is nekiláthatunk a főzésnek. A kéksajt-mártás, amely a recept része, valóban nem a legolcsóbb kiegészítő, de bátran párosíthatjuk a Buffalo csirkeszárnyakat bármilyen kedvenc köretünkkel, hogy igazán egyedi ízélményt kapjunk.




