Készen állsz a befőzésre? Így könnyedén megőrizheted a nyári ízek varázsát a téli hónapokra - itt a recept!

Vedd elő a lábasokat és üvegeket, mert elérkezett a pillanat, hogy megörökítsd a nyár zamatos ízeit! A befőzés nem olyan bonyolult, mint gondolnád: csupán egy-két alapos keverés és egy kis figyelem szükséges, és máris ott sorakoznak a gyümölcsös csodák a kamrád polcán! Ha követed a tanácsainkat, garantáltan ínycsiklandó lesz az eredmény.

Sokunk fejében felmerült már, hogy a nyár édes gyümölcseit és friss zöldségeit eltegyük, de talán nem tudjuk, hogyan is kezdjünk neki a befőzésnek. Ne aggódj! A folyamat sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőre tűnik. Persze, némi időt, odafigyelést és alapos előkészítést igényel, de ez cseppet sem rontja el a kedved, hiszen a befőzés igazi szórakozást nyújt! Különösen, ha a gyerkőcöket is bevonod a munkába! Képzeld el, ahogy a hideg téli estéken előkerülnek a polcról a saját készítésű eper lekvárod vagy barack befőtted üvegei. Minden egyes üveg egy kis időutazás a nyár csodás pillanataiba. Az alábbi recepteket a Fanny magazin állította össze, hogy segítsenek neked a gyümölcsök és zöldségek tartósításában!

HOZZÁVALÓK (3 DB 200 ML-ES ÜVEGHEZ):

ELKÉSZÍTÉS:

1. A meggyet szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük lábasba, adjuk hozzá a befőzőcukrot. 2. Nagy lángon forraljuk fel, főzzük 3-4 percig, azután keverjük hozzá a pálinkát és a felaprított étcsokoládét.

3. Öntsük a lekvárt a gondosan sterilizált befőttesüvegekbe. Figyeljünk arra, hogy minden üveget alaposan lezárjunk, majd fordítsuk őket fejjel lefelé, hogy a légmentes zárás biztosított legyen. Hagyjuk őket így kihűlni, végül pedig tároljuk egy hűvös, száraz helyen.

1. Az almákat alaposan hámozzuk meg, majd magozzuk ki, és vágjuk kisebb darabokra a gyümölcshúst. Locsoljuk meg a citrom friss kifacsart levével, hogy megőrizzük ízét és színét. Forraljuk fel az almalét a vaníliarúddal és a benne lévő aromás velővel, valamint a fahéjrúddal és a cukorral. Amint felforrt, adjuk hozzá az előkészített almákat, és főzzük alacsony lángon 15-20 percig, amíg az alma megpuhul és átveszi a fűszerek ízét.

2. Távolítsuk el a vanília- és a fahéjrudat, pürésítsük a gyümölcsöt botmixerrel. Még forrón töltsük üvegekbe, gondosan zárjuk le, állítsuk fejjel lefelé 5 percre. Dunsztban hagyjuk kihűlni, majd tároljuk hűvös helyen.

Hozzávalók (4 darab 250 ml-es üveghez):

ELKÉSZÍTÉS:

Először is, alaposan mossuk meg a barackokat, majd távolítsuk el a magokat, és aprítsuk fel a gyümölcshúst. A citromot szintén mossuk meg, reszeljük le a héját, és facsarjuk ki a levét. A barack harmadát pürésítsük botmixer segítségével. A maradék barackot tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, valamint a cukrot. Keverjük össze alaposan az összetevőket, majd hagyjuk pihenni 2 órán keresztül, hogy az ízek jól összeérjenek.

2. Kevergetve forraljuk fel, majd nagy lángon forraljuk 5 percig. Töltsük az üvegekbe, gondosan zárjuk le azokat, és fordítsuk fejjel lefelé kb. 5 percre. Visszafordítva tegyük dunsztba, hagyjuk kihűlni. Tároljuk hűvös helyen.

Related posts