Elérkezett a főszezon a Balaton partján, ahol az álláskeresők között akadt olyan is, aki szinte gúnyosan nevetett a havi 650-700 ezer forintos fizetések hallatán.

A munkaadók szerint az álláskeresők szinte mindent maguk elé képzelnek, amikor az ellátásról van szó. Azonban az álláskeresők tapasztalatai szerint a valóság gyakran eltér az ígéretektől; sok esetben inkább a rabszolgamunka körülményeivel találkoznak. Ez a helyzet különösen érezhető a nyári főszezonra készülő Balaton környékén.
Közeleg a főszezon a Balatonnál, amit nemcsak a növekedő forgalom mutat, de az internetet elárasztó álláshirdetések is. Ilyenkor még az egész évben nyitva tartó szállodák és vendéglátóhelyek is keresnek kisegítőket az állandó személyzet mellé, a szezonális szolgáltatók pedig egyre kétségbeesettebben próbálják betölteni álláshelyeiket - mind kevesebb sikerrel. Nehezen találnak munkaerőt, pláne megfelelőt, idénymunkára valóban képzett felszolgálót, pultost szinte lehetetlenség találni, szakácsot még inkább, igaz csillagászati összegért, csaknem hétszámjegyű fizetésért.
- Tizenöt évvel ezelőtt még bőséges választékból válogathattam a jelentkezők között, hiszen a szakácsok maguk csökkentették a fizetési igényeiket. Ma viszont a vendéglátóhelyek között szinte aukciós licitálás zajlik egy-egy megbízható szakácsért - mesélte István, egy siófoki étterem tulajdonosa. - Régen az órabért közösen állapítottuk meg, és az étkezést is belefoglaltuk, a szállás azonban már az ő feladatuk volt. Ráadásul volt olyan időszak, amikor három hónapon keresztül csak havi két pihenőnappal dolgoztak. Most viszont szinte mindent elvárnak: étkezést, szállást, minimum egy, de inkább két szabadnapot hetente, napi nyolcórás munkaidőt, és ha ezt túllépik, akkor extra bért a túlórákért. Ha minden költséget figyelembe veszek, a szakácsaim havi költsége nagyjából 1,3 millió forint fejenként. De legalább sikerült találni normális szakácsokat, akik tudnak főzni, nem rontják el a rendeléseket, és nem marad rengeteg felesleg a konyhában, ráadásul betartják az előírásokat, így nem kell félnem az ellenőrzésektől. A másik kérdés, hogy valahogy meg kell termelnem ezeket a költségeket, és ez meg is látszik az árkülönbségen a tavalyi és az idei étlap között, hiszen 15-20 százalékos áremelésre volt szükség.
A belföldi nyaralások mostantól 3-4 napra csökkentek, és a Balaton partján ajándék éjszakákkal várják a látogatókat.
A vendéglátósok a placcra, pult mögé jellemzően képzettség nélküli, maximum a korábbi nyarakon gyakorlatot szerzett fiatalokat tudnak szerződtetni. Egyetemisták, frissen érettségizettek jelentik a balatoni felszolgálóállomány derékhadát, ám alkalmazóik szerint fizetési igényeikben nem maradnak el a profiktól.
Hasonló nehézségekbe ütköznek az emberek, amikor mosogatót vagy konyhai előkészítőt keresnek. A takarítás kérdése pedig egyre inkább azzal a megoldással valósul meg, hogy a szomszédos háztartások közösen foglalkoztatnak néhány női segítőt. Ezek az asszonyok időről időre, egyfajta vetésforgó rendszerben látogatják meg a különböző otthonokat, így mindenki részesül a szolgáltatásból.
- Visszajött két egyetemistám, akik már tavaly is pincérkedtek, 2500 forintos órabérben meg is egyeztünk, ami naptól függően 25-30 ezret jelent nekik, vagyis heti egy szabadnappal 650-700 ezret kereshetnek - mondta egy zamárdi étterem tulajdonosa. - Jöttek újak is, ugyanezt ajánlottam nekik, erre
Az egyik ismerősöm gúnyosan nevetett, amikor megtudta, hogy valaki kétezret kereshet egy útszéli dinnyeárusítással, csupán annyit kell tennie, hogy reggel kilenctől este hétig a napernyő alatt üldögél. Közben pedig 600 ezer forintot zsebelhet be havonta, miközben a telefonján játszik vagy zenét hallgat. Hát, mit is mondhatnék erre? Az élet néha tényleg furcsa irányokat vesz, és a legváratlanabb lehetőségek is elérhetők, ha nyitottak vagyunk rájuk.
Az álláskeresők természetesen más szemszögből közelítik meg a közelgő szezont. Számukra az elején még a nagy ígéretek időszaka köszönt be, de ahogy beindul a főszezon, a hirdetésekben „nyári kalandként” vagy „jó társaságban eltöltött munkaidőként” bemutatott pozíciók gyakran rabszolgamunkává változnak.
A balatoni strandokon jelentős emelkedés történt a belépők árában.
A tulajdonosok a nyári szezon kezdetén gyakran csábító ígéretekkel bombázzák a munkavállalókat, mint például biztosított szállás, étkezés, és egy vonzó, napi 25 ezer forintos órabér. A pihenőnapokról sem feledkeznek meg - állítja Kispéter Szabolcs, aki egyetemistaként idén már negyedik alkalommal készül dolgozni egy balatonföldvári vendéglátóhelyen. A valóság azonban gyakran eltér a szép szavaktól: sok esetben a szállás egy zsúfolt, 20 négyzetméteres szobát jelent, ahol 4-6 ember osztozik, és lehet, hogy csak hálózsák jut mindenkinek, ágy helyett. Az ételek is gyakran a nap végén megmaradt maradékból állnak, amelyek nem találkoznak a vendégek ízlésével. A szabadnapok pedig sokszor hetekig váratnak magukra, és ha beüt egy-két esős nap, máris előfordulhat, hogy a korábban ígért szabadságot is elfelejtheted.
A bejelentett munkaidőd csupán 4-6 órára szól, a maradék idő pedig "feketén" folyik, így a tervezett 10 óra helyett valójában 14 órát kell ledolgoznod. Ráadásul azzal kecsegtetnek, hogy a szezon végén prémiumot kapsz a fizetéseden felül, de aztán sokszor kiderül, hogy a forgalom nem volt elég jó, és a prémium elmarad. Az ígéretek gyakran csak üres szavak maradnak.
Ács Balázs már egy évtizede tevékenykedik Ausztriában, ahol egy festői tiroli szállodában pincérként szolgálja ki a vendégeket. Folyékonyan beszél németül és angolul, ami segíti őt a különböző nemzetiségű látogatók kiszolgálásában. A munkaszezon október elejétől április végéig tart, ez idő alatt fáradhatatlanul dolgozik, majd a szezon végén hazatér Magyarországra. Itt egy hónapos pihenőt követően új kihívások után néz, legszívesebben a Balaton környékén, ahol mindig is otthon érezte magát.
- Május végén posztoltam a hirdetésemet egy Facebook-csoportban, és alig telt el egy óra, máris tucatnyi ajánlat érkezett - mesélte lelkesen. - Az apró büfék és strandkocsmák nem vonzanak, kizárólag normális éttermek vagy szállodák érdekelnek. Még nem kötöttem le magam sehol, mert várom a számomra ideális lehetőséget. Napi 35-40 ezer forintot szeretnék, mellé szállást, étkezést, és heti egy nap pihenőt. Két hely már jelezte, hogy elfogadják a feltételeimet, mindkettő exkluzív étterem, és nekik belefér a kért bér, de előbb megnézem a szállás lehetőségeit, mert nem szeretnék valami silány helyen aludni.
A vendéglátóipar, a szálláshelyek és a különböző árusítóhelyek mindannyian egy közös problémával küzdenek: az évről évre fokozódó munkaerőhiány szorításával. Ez a helyzet nemcsak a szolgáltatók számára okoz nehézségeket, hanem a vendégek élményeit is jelentősen befolyásolja.
Itt van néhány ötlet a különböző munkakörökre, amelyeket akár már ma is betölthetünk: recepciós, aki a vendégek érkezését és távozását intézi; szobaasszony, aki a szobák rendben tartásáért felelős; reggeliztető, aki gondoskodik arról, hogy a vendégek ízletes reggelit kapjanak; mosodás, aki a ruhák tisztán tartásáért felel; takarító, aki a közös helyiségeket rendezetten tartja; és parkolóőr, aki figyelemmel kíséri a parkolóhelyeket és segít a vendégeknek. Ezek a pozíciók mind fontos szerepet játszanak a zökkenőmentes működés érdekében, és azonnali munkalehetőségeket kínálnak.
- Sóhajtott fel Ágnes, a fonyódi apartmanszálló üzemeltetője. - A parkolóőrnek nettó 1600 forintot tudunk felajánlani, a szobaasszonyoknak pedig 2500-3000 forintot, attól függően, hogy szükségük van-e szállásra. Tavaly két anya-lánya pár dolgozott nálunk, és őszintén remélem, hogy idén is hasonló megoldásra találunk, mert velük sokkal egyszerűbb a munka, ha szükséges, könnyen tudnak segíteni, és elkerülhetjük a felesleges bonyodalmakat. Azonban nehéz megállapodást kötni, mert szinte biztos, hogy a megbeszélés után is fognak ajánlatokat hallgatni. Úgy volt, hogy hétfőn kezd egy egyetemista lány reggeliztetőként, majd segít a konyhában, de végül inkább egy cukrászdát választott, ahol 30 ezret ajánlottak neki, és garantáltak két szabadnapot hetente. Én viszont ezt nem tudom megadni, hiszen a vendégeinket nap mint nap kell kiszolgálnunk.
Egy balatonmáriafürdői büfé fix összegért, havi 550 ezer forintért keres nyolcórás állásba konyhai kisegítőt, ám eddig senki sem jelentkezett.
Fekete utaztatás: Kockázatok és mellékhatások a sötét oldalról A fekete utaztatás, vagyis az illegális és nem hivatalos módon történő közlekedés, számos kockázatot rejt magában, amelyek nem csupán a jogi következményekre korlátozódnak. Az ilyen típusú utazások során az utasok gyakran szembesülnek váratlan helyzetekkel, amelyek kellemetlenségeket, vagy akár veszélyes következményeket is okozhatnak. A legfőbb kockázatok közé tartozik a jogi felelősség, hiszen a hatóságok szigorúan büntetik az illegális közlekedést. Ezen felül, az utasok gyakran nem tudják, hogy ki vezeti őket, így a vezető megbízhatósága is kérdéses lehet. A közlekedési balesetek, az elrablás vagy a csalás kockázata is fennáll, hiszen a hivatalos szolgáltatások által nyújtott védelem és biztonság hiányzik. A mellékhatások között említhetjük a stresszt és a szorongást, amely a bizonytalanság és a veszélyhelyzetek miatt kialakulhat. Emellett a fekete utaztatás során gyakran tapasztalható a minőségi szolgáltatás hiánya is, ami még kellemetlenebbé teheti az utazást. Az utasok nem élvezhetik a kényelmet, amit egy hivatalos közlekedési szolgáltatás nyújtana, és a várakozási idő, valamint a kiszolgálás színvonala is jelentősen eltérhet a megszokottól. Összességében a fekete utaztatás csábító lehet, de a vele járó kockázatok és mellékhatások alapos mérlegelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a döntésünk valóban a legjobbat szolgálja.
- Eddig jórészt családi összefogással megoldottuk a nyarakat, ám a menyem szült, így kiesett, s a baba miatt a fiam sem tud teljes napokat dolgozni - magyarázta a tulajdonosasszony. - Fel kellene valakit vennünk, de ennél többet nem tudunk adni, borzalmasan elszálltak a költségek, főleg a beszerzés: az árstop miatt szinte minden alapanyagra mennyiségi korlátozást vezettek be a boltok, a nagyker pedig drágább a multiknál. Ha követnénk a drágulást, akkor 1500-ért kellene adnunk a sima lángost, de ennyiért nem lehet, vagyis kénytelenek vagyunk a korábbinál kisebb árréssel dolgozni, kevesebb a haszon, abból pedig nem tudunk 600-800 ezres bért adni. Pláne, hogy nálunk nem kell 12 órázni, tényleg csak 8 óra a munkaidő.
- A szombatokkal, vasárnapokkal 480 ezret a fenyvesi diszkontban is megkapok, be vagyok jelentve normálisan, nem 60 fokban kell dolgozni, mint egy konyhán - jegyezte meg egy máriafürdői fiatal, aki korábban rendre valamelyik helyi étteremben dolgozott nyaranta már középiskolásként is. - Az a baj, hogy a szezonális helyek még mindig úgy gondolkodnak, mint húsz éve: három hónap alatt széthajtják magukat, s persze az alkalmazottakat, s akkor összejön a nagy lóvé. Csakhogy míg a kétezres évek végén sokaknak nem volt más lehetősége, mint az idénymunka, s örültek, ha legalább nyáron kereshettek, most, aki dolgozni akar, 5-6-10 ajánlat közül válogathat. S az intelligensebb munkaadók tudják, üveggyöngyökkel meg ígéretekkel már nem lehet kiszúrni az emberek szemét. Ők is sokat követelnek, de hajlandóak fizetni is. Akik viszont nem alkalmazkodnak az új helyzethez, bezárhatnak.
Képzetlen munkaerő jelenléte esetén megnő a hibák előfordulásának valószínűsége.
"A fiatalok körében nem éppen vonzó a vállalkozói életforma, amely tele van bonyodalommal, kihívásokkal és kiszámíthatatlansággal, hiszen a nyugati munkalehetőségekhez képest kevesebb hasznot hoz számukra" - hangzott el a Kisosz szezonnyitó fórumán Siófokon. A rendezvény során azt is megtudtuk, hogy a vendéglátóhelyek száma 4 százalékkal csökkent, míg a kiskereskedelmi üzletek esetében a visszaesés akár 6-7 százalékot is elérte az előző évhez viszonyítva.
A fórumon - melyről elsőként a Hírbalaton számolt be - legfőbb problémaként a munkaerőhiányról beszéltek az érintett vállalkozók, akik szerint az is gond, hogy a hosszabb tanév miatt tovább zsugorodott a főszezon. A résztvevők nehezményezték, hogy a Balatonnal kapcsolatos jogalkotásba nem vonták be a vendéglátóipari szakmát, s szintén nehézség, hogy a korábbi, 6 hónapos OKJ-s képzéseket felváltotta egy kétéves oktatási rendszer, így lelassult az utánpótlás- és átképzés a szektor számára fontos szakmákban. A képzetlen munkaerő viszont több hibázási lehetőséget is jelent, pedig a vállalkozóknak 100-120 jogszabályt kell alkalmazniuk, a szabálysértési-, mulasztási bírságok pedig drasztikusan emelkedtek. A forgalom is visszaesett a megugrott infláció miatt, a tópartra érkező vendégek leginkább a szolgáltatásokon spórolnak, s a bevételeken az is meglátszik, hogy a SZÉP-kártyát már nemcsak turisztikai, hanem egyéb célokra is fel lehet használni.