A Mogyorósbányán élő fiatal borász díjainak hátterében nagyszülei iránti hálája és a bor iránti szenvedélye áll.

Tizenhét település 98 féle borából három nyerte el a Térség Bora megtisztelő címet. A díjazott borászokkal folytattunk beszélgetést.

Korábban már említettük, hogy Esztergomban zajlott le az 1. választókerület aranyérmes borászainak Bajnokok Ligája. A rendezvény során lehetőségünk nyílt beszélgetni a három különböző kategória díjazott borászaival.

Mogyorósbánya kiváló borásza, aki aranyérmes díjat nyert, a nagypapája iránti hálájától és a tőle örökölt szenvedélytől merítette inspirációját.

Trnka János, Mogyorósbánya büszkesége és aranyérmes borásza, a fiatalabb generáció hangját képviseli a borászat világában. 2015 óta merült el a borok művészetében, és ahogy viccesen szoktuk mondani, a véréből is a legjobb vörös folyik!

- Már a dédnagyapám is foglalkozott szőlőműveléssel, így a borászkodás iránti szenvedélyem gyerekkorom óta él bennem - meséli a fiatal borász, aki büszkén osztja meg, hogy első díjnyertes borát nagypapájának köszönheti. - 2015-ben készítettem el először a nagyapám mogyorósbányai szőlőjéből a bort, és az az ezüstérem, amit akkor nyertem, igazi inspirációt adott a folytatáshoz.

A Térség Vörösbora a gyönyörű Villányi szőlőültetvények kincse. János, a borász, úgy véli, hogy a díjnyertes bor titka abban rejlik, hogy a szőlőt egy kicsit tovább érlelték, ezzel megszólítva a borkedvelők ízlését, még ha ez néha eltért is a megszokott előírásoktól. A sikerhez elengedhetetlen volt, hogy kiváló minőségű beszállítót találjon, így nemcsak a helyi, hanem a térségi díjat is elnyerte. A borász szívét meghatotta a díj elnyerése, ami nemcsak az ő munkáját, hanem a helyi közösség erőfeszítéseit is méltatta.

- Nagyon büszke vagyok egyelőre szóhoz sem jutok, nem számítottam a díjra és nagyon örülök. Ezúton szeretném megköszönni feleségemnek, aki tolerálta a sok, borászokkal folytatott mítinget. Nagymamámnak, aki a legőszintébb kritikusom: ő mondja meg mindig, melyik bor lesz a befutó. És persze köszönöm felmenőimnek, akiktől a pincét és a bor szeretetét örököltem - mondta elérzékenyülve.

A térség legfinomabb rozéja egy ősi magyar szőlőfajtából készült, amely különleges ízvilágával és karakterével hódít.

Rozé kategóriában Latorcai Ferenc kadarkája nyerte el a zsűri tetszését. A lábatlani borász és családja generációk óta foglalkozik szőlővel, a mostani díjnyertes bor is lábatlani szőlőből készült. Mint elárulta: fehérbor kategóriában is indult a versenyen, egy sauvignon blanc-nal - amely egyébként Ferenc kedvenc bora is.

A szőlő iránti szenvedélyem nagypapámtól ered, aki maga is lábatlani gyökerekkel bír, és a családfánkat egészen 1700-ig visszavezettük. Amikor megszülettem, édesanyám éppen a szőlőültetvényen dolgozott - mesélte a borász, akinek szavai mögött érezni lehet a tradíciók mély tiszteletét. A díjazott fajtája, a kadarka, egy régi magyar szőlőfajta, amely már majdnem a feledés homályába veszett, de most újra virágzásnak indult. A nyertes bor egy irányított hűtéssel készült, 15 Celsius fokon, ami a borkészítés során a hőmérséklet precíz szabályozását jelenti. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy a kívánt minőséget és stílust elérjük. Az irányított hűtés lehetővé teszi, hogy az erjesztés, a hidegkezelés és az almasavbontás optimális körülmények között valósuljon meg. A kadarka három hétig érlelődött, és az eredmény valóban magáért beszél.

Related posts